Tehetség – életfeladat

Észrevetted már, hogy minden ember, legyen az kicsi vagy nagy, jó valamiben? 

Tudod -e, hogy mindannyiunknak van egy olyan területe az életében, egy speciális beállítottsága, érdeklődése, ami csak egyedien ránk jellemző, amit nagyon szeretünk csinálni, amiről órákig tudnánk beszélni, s ami körül forognak a gondolataink. 

Ugyanígy van ez a gyermekekkel. Minden gyermek más és más, s mindegyikőjüknek sajátos, neki megfelelő érdeklődéssel rendelkezik. Az egyik gyermek csodálatosan táncol, a másik minden állatot felkutat a környezetében, s pontosan ismeri azok összes tulajdonságait. Van olyan, aki csak a lovak között érzi igazán otthon magát, s olyan is, akit az élet hatalmas empátiával áldott meg a körülötte élő emberek, állatok iránt. S még sorolhatnám, akkora a választék. 

Tudod -e, hogy a te gyermeked miben a legjobb? Mi az, amit nagyon szeret csinálni, amire akkor is hajlandó, amikor szinte semmihez nincs kedve? Megfigyelted -e már, hogy mi az, amiben igazán ki tud teljesedni, vagy ahol szinte elveszíti maga körül a külvilágot, annyira belemerül?  

Ha pedagógus vagy, akkor ismered -e a tanítványaid adottságait, mondhatni tehetségét, érdeklődését, s tudod támogatni azt? 

Ha igennel feleltél ezekre a kérdésekre, akkor továbbra is segítsd őt, illetve őket abban, hogy ezt a velük született tehetségüket, érdeklődésüket kibontakoztathassák. Ez sokkal fontosabb, mint az, hogy minden iskolai tantárgyból jelesre vizsgázzanak. 

A gyermekek érdeklődése megmutatja, merre lesz már kicsi korban, vagy majd felnőttként feladatuk, az életnek mely területén dolgozva találják meg a boldogságukat. 

Nagyon fontos, hogy már kisgyermekkorukban felismerjük, és támogassuk a gyermekeink különleges képességeit, adottságait, érdeklődését s bátorítsuk őket, hogy mélyítsék el ezen a területen az ismereteiket. Ez lehet, hogy azzal jár, hogy más területek felé kevesebb érdeklődést, vagy / és ügyetlenséget mutat. Fogadjuk el, ha valamihez nincs kedve, vagy nem szereti csinálni. Azokban a tevékenységekben, amiket szeretettel csinál, amit kedvvel végez, sokkal sikeresebb, eredményesebb lesz, mintha nincsenek meg ezek a pozitív érzések. 

A ma gyermekei hatalmas akaraterővel születnek a világra, ami azt is vonhatja maga után, hogy a ” nem szeretem” tevékenységekhez akkora ellenállással tud hozzáállni, hogy vitába, veszekedésbe, harcba torkollik minden késztetés, ami arra irányul, hogy rávedd arra, amit nem akar csinálni. Minél idősebb a gyermek, ez annál inkább így van. 

Több lehetőség kínálkozik ennek fel / megoldására.

Az egyik, hogy bevonod őt a döntéseidbe, illetve az életnek mindazon aspektusaiba, ami őt  is érinti.  Amikor van beleszólása a saját élete történéseibe, akkor nagyobb az esély, hogy hajlandó lesz együttműködni veled. Családi gyűlések, ahol a családot érintő szabályok, munkamegosztás megbeszélése, egymás meghallgatása zajlik, vagy négyszemközti beszélgetések, ahol mindketten elmondjátok a gondolataitokat, s meghallgatjátok a másikat, olyan kompromisszumokhoz, megállapodásokhoz vezethet, amivel mindketten jól jártok. Amikor bizonyos részben úgy érzi, hogy irányíthatja a saját életét, akkor előfordulhat, számodra meglepő módon, hogy olyanba is beleegyezik, amit eddig teljesen elutasított.

A másik lehetőség, hogy átgondolod a követelményrendszeredet, s mindazt, ami neked fontos a gyereknevelésben. Lesznek olyan pontok, amit nagyon fontosnak tartasz, ahhoz ragaszkodj. De lehetséges, hogy ráébredsz, hogy gyermekednek  nem kell mindenben tökéletesnek lennie. Rájössz talán, hogy a ” nem szeretem ” dolgokat el is lehet hagyni, vagy sokkal lazábban kezelni. Ilyenkor könnyebben veszed a rosszabb jegyeket is bizonyos tantárgyakból, mert tudod, hogy mi az, amiben jó a gyermeked. 

Ő is, éppúgy, mint te, azért érkezett erre a világra, hogy megélje a szépséget, az örömöt, a boldogságot, a szeretetet. S lehet, hogy azért, hogy átalakítsa mindazt, ami nem a szeretetet közvetíti a világban  Nagyon jól megmutatja, mi az, amiben mindezt meg is tudja találni. Segíts neki, hogy itt, és most kiteljesítse önmagát! Fogadd el, úgy, ahogy van, azokkal a képességekkel, amit hordoz! Egy csoda rejlik benne, s a te egyik feladatod, hogy ezt meg tudja mutatni a világnak is! 

Áldás kísérjen benneteket! 🙏💖

Szeretettel: Balogh Andrea

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =