Anyaság

 

Anyává válni az egyik legnagyobb felelősséget jelenti a világon. 

Az embernek fel kellene készülnie az anyaságra, tudatosan kellene vállania az anyaságot. Anyának lenni művészet; ezt meg kell tanulni. Kezd el most mindjárt!

Először is: sose tekintsd sajátodnak a gyermekedet, sose birtokold őt. Rajtad keresztül érkezett ugyan, de nem jelenti azt, hogy a tiéd. Isten csak közvetítőeszközként, médiumként használt tlged, az a gyerek nem a te tulajdonod. Szeresd őt, de soha ne birtokold. Ha egy anya birtokolni kezdi a gyerekét, azzal tönkreteszi az életét. 

Tehát az első lecke: készülj fel erre! Mielőtt a gyermek megérkezne, képesnek kell lenned arra, hogy független lényként üdvözöld őt, egy saját jogú személyként, nem pedig a te gyermekedként. 

 

Másodszor: úgy bánj a gyermekeddel, ahogy egy felnőttel is bánnál. Sose kezed gyerekként. Ezalatt azt értem, hogy viseltess mély tisztelettel a gyerek iránt. Isten kiválasztott téged, hogy vendégül láthasd Őt – a gyermek képében Istent látod vendégül. 

Egy gyerek nagyon törékeny, nagyon gyámoltalan. épp ezért nagyon nehéz tisztelni egy gyermeket. Bántani, megalázni viszont nagyon könnyű. A megalázás könnyen jön, hiszen a gyermek olyan tehetetlen, oly gyámoltalan, nem tudja megtorolni a sérelmet, nem tud visszavágni. 

Bánj úgy a gyerekkel, mint egy felnőttel, és tiszteld őt. Ha tiszteled, akkor nem próbálod ráerőszakolni az elképzeléseidet. Egyszerűen adj neki szabadságot, hogy felfedezhesse a világot. Segítsd őt felfedező útján, támogasd, erősítsd, de soha ne utasítsd. Adj neki energiát, adj neki biztonságot, védelmezd őt. Add meg neki mindazt, amire szüksége van, és abban segítsd , hogy minél messzebbre jusson tőled a világ felfedezése közben. 

És ehhez a szabadsághoz az is hozzátartozik, ha rosszat csinál. 

Próbáld a gyereket éberré, intelligenssé tenni, de közben ne parancsolgass neki. A parancsokat senki sem tartja be, azok csak képmutatókká teszik az embereket. 

És a harmadik dolog: ne törődj erkölccsel, ne hallgass a vallásra, a kultúrára – hallgass a természetre. Minden, ami természetes, az jó. Még ha ez néha nehéz is számodra, ha néha kellemetlen is neked. Te legyél csak ott, hogy támogasd őt, bármit is tár fel a természet. 

 

Tehát ez a három dolog…. és a meditáció. Mielőtt megszületne a gyerek, neked olyan mélyre kell menned a meditációban, amennyire csak lehetséges. 

Amikor a gyerek még a méhedben van, már akkor is – egy vibrációként – folyamatosan érez mindent, amit csinálsz, vagy érzel. Ha például dühös vagy, az feszültséget okoz a hasadban. a gyerek azonnal megérzi. 

A magzat abszolút függ tőled. Amilyen a te hangulatod, olyan lesz az övé is. A te jókedved az ő jókedve is, a te depressziód az ő depressziója. A várandóság hónapjaiban nagyon nagyon ébernek kell lenned. ha valaki sérteget téged, csak semmi dühöngés. Fogadd el a helyzetet, mondd azt: „Én most kisbabát várok, és ő sokkal fontosabb nekem, minthogy felbosszantsam magam emiatt. ” Ne legyen több szomorúság, ne legyen több mérgelődés, ne legyen több veszekedés. 

Adj olyasvalakinek életet, aki nem szenvedésre születik, hanem arra, hogy segítsen a világnak kicsikét boldogabban élni, többet ünnepelni. Hadd hozzon a világnak kicsit több jókedvet, nevetést, szeretetet és életet. 

Tehát ezekben a napokban légy ünnepi hangulatban. Táncolj, énekelj, hallgass zenét, meditálj, szeress. Járj lassan. lassulj le teljesen. Hiszen egy csodálatos vendég érkezik – fogadd őt méltóképpen! 

 

Az igazi munka akkor kezdődik, amikor a gyermek megszületett. Fogadd örömmel ezt a feladatot. Hiszen valami mérhetetlenül értékes dolgot hozol létre: életet formálsz, életet oltalmazol. Ez a munka olyan, hogy semekkora áldozat nem elég nagy érte. Ez az egyik dolog.

A másik dolog, hogy ne vedd olyan nagyon komolyan az egészet, máskülönben tönkreteszed a gyereket. Csak csináld játékosan. A felelősség ott van, de ezt játékosan kell felfogni. 

Segítsd a gyermeket – de csak a segítés puszta öröméért. És sose érezd azt, hogy ezért ő tartozik neked valamivel. Épp ellenkezőleg: légy hálás neki te, amiért téged választott anyjául. Legyen az anyaság a virágzásod a gyermeken keresztül. 

A saját életed fog virágba borulni a gyermekeden keresztül. Ez egy lehetőség, egy Isten adta lehetőség. Ha képes vagy kivirágozni az anyaság által, örökké hálát fogsz érezni a gyerek felé. 

És persze áldozatot is kell hoznod, de tedd ezt is örömmel. Mert csak akkor lesz igazi áldozat. Az áldozat szó az áldás szóból ered. Ha örömmel hozod meg az áldozatot, akkor áldott cselekedet lesz. De ha örömtelenül, akkor csak kötelességteljesítés. 

A gyermek előbb utóbb független, különálló egyén lesz, de valahol mélyen a tudatalattiban mindig megmarad ez az anya és gyermeke közötti szoros kapocs. 

Adj hálát az égnek! Az anyaság isteni áldás.

 

Osho

Kivonatot készítette: Balogh Andrea

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − hét =